Velikonoce jsou oblíbenou tradicí a těšíme se na ně každý rok. Jsou to svátky jara, svátky života, plodnosti a probuzení přírody po zimě. Na stole nechybí v tyto sváteční dny dobré jídlo, květiny ve vázách, zdobená vajíčka, zajíčci a dekorace slepic, kohoutů. Svatý týden před Velikonocemi je spojený s očistou těla, půstem, klidem, úklidem a zdobením domácnosti.

Velikonoce spojujeme se slovy:
- Sváteční dny
- Dobré jídlo, pití
- Vajíčka, masové nádivky
- Květiny: kočičky, narcisy, tulipány
- Koledníci, pomlázka, výslužka
- Koledy, kraslice, mazanec, beránek
- Saláty z kopřiv, saláty ze špenátu nebo medvědího česneku
K Velikonocím patří koledníci, kteří chodí během pondělí za dívkami, ženami s pleteným karabáčem, vařechou nebo jalovcem. Tradice koledování je o říkánkách, básničkách a koledách. Muži šlehají ženy na zadek, aby se zachovala jejich plodnost a polévají je vodou. Odměnou za to jsou pro ně vajíčka malovaná ručně, sladkosti a dobroty, peníze. Pro dospělé muže je připravená láhev dobrého alkoholu. Velikonoce mají pro mnohé náboženský význam, jsou spojené se Svatým týdnem, od první květnové neděle a jsou oslavou Ježíše a jeho vstání z mrtvých.

Hospodyňky v těchto dnech zdobí domov, pečou a chystají na stůl samé dobroty
Někdo si mazanec koupí v pekařství, jiný si ho upeče doma. Spousta hospodyněk používá speciální recept po babičce, který se dědí z generace na generaci. Při pečení mazance se nesmí zapomenout na rozinky.
Mazanec se dělá v sobotu a ji se na Boží hod, v neděli. Jidášky, ty patří k Zelenému čtvrtku a Velikonoční beránek je ozdobou stolu po celé Velikonoce. K tomu se připravují různé vajíčkové a masové dobroty, pečou se záviny z listového těsta, stoly zdobí nádivky a slané kmínové šneky, které vyniknou na stole na dekorativních talířích, podnosech a keramických mísách s dekorem jara nebo slepičky.

Na stole nesmí chybět konev s kávou, cukřenka, džbánky s vodou, stojany na malovaná vajíčka. Na našem e-shopu najdete spoustu zajímavých dekorací, například: slepičku na kolečkách, keramického kohouta, krmítka pro ptáčky, dekorativní košíky, ubrusy s motivy jara, povlaky na polštáře, chňapky, zástěry.
Recept na mazanec jako od babičky, který peče p. Daniela
SUROVINY:
špetka soli / 100 g másla / 1 lžíce rumu / 2 žloutky / hrst rozinek / 30 g droždí / 100 g cukr krupice / půl balíčku vanilkového cukru / polovina kilového balení polohrubé mouky / 200 ml vlažného mléka / polovina lžičky citronové kůry / Ozdobíme lupínky mandlí / Můžete dát i kousky čokolády, záleží na chuti
PŘÍPRAVA:
Připravíme si kvásek – droždí, mléko, lžíce cukru a lžíce mouky – přikryjeme utěrkou a necháme kynout, nejlépe v teple.
Mouku, cukr, sůl, rozinky, citronovou kůru, vanilkový cukr dáme do mísy a smícháme, dáme mléko, žloutky, rum, roztopené máslo a kvásek (který vykynul). Zhotovíme hladké těsto, které necháme kynout cca 40 minut. Dělíme na 2 díly, tvoříme bochánky. Na plech dáme papír na pečení a bochánky na něj položíme, necháme kynout 10-15 minut. Vrch bochánků potřeme vajíčkem, nahoře vytvoříme nožem kříž, bochánky ozdobíme mandlemi. Troubu si předehřejeme na 200 st. Po dobu 5-10 minut pečeme při této teplotě a pak snížíme stupně na 150, pečeme cca 40 minut.
Přejeme dobrou chuť!