Nadúroda ovoce a zeleniny zákonitě vede k zavařování

Přemíra ovoce a zeleniny, které se nám podařilo vypěstovat, nebo jsme byli zásobami obdarováni, rozhodně není důvodem k plýtvání surovinami. Aby nic nepřišlo nazmar, pořídíme si nejlépe již před sezónou dostatečné množství různých velikostí zavařovacích sklenic a víček, želírovacího cukru a dalších nezbytných ingrediencí. Tak máme vše po ruce, jakmile přijde ten správný čas. Pak už se můžeme podle potřeby pustit do výroby džemů, medů, šťáv, kompotů a zavařenin. Pochopitelně je nejlepší respektovat přání členů rodiny a dělat výrobky takové, jaké má kdo rád. Jen tak zabráníme případnému přeplnění spíže zavařeninami, o které nikdo nestojí. Jakmile budeme mít spižírnu plnou zásob na zimu, můžeme se pustit do dekorování zavařovacích skleniček, které jsme si předtím poctivě popisovali, aby nedošlo k záměně druhů anebo abychom neztratili přehled, kdy je potřeba kterou zkonzumovat.


Neokoukané recepty se skvělou chutí

Abychom tu o zavařování a výrobě džemů a marmelád jen tak naplano nepsali, rozhodli jsme se tentokrát zařadit do článku pár méně okoukaných receptů například na přípravu rybízového želé a na výrobu míchaného kompotu z pěti surovin. Na tyhle ovocné dobroty se budou skvěle hodit okouzlující kryty na zavařeniny.

Připravte dokonalý snídaňový stůl
Skvěle ozdobte nejen vaši spíž, na kterou bude jistě pyšná každá hospodyňka, ale také snídaňový stůl. K snídani patří také čerstvé pečivo, na kterém budou tyhle džemy jistě fantasticky chutnat. Pečivo urovnejte třeba do těchto textilních košíčků. Takováhle snídaně bude chutnat jistě i těm, kteří toto velmi důležité jídlo dne z nejrůznějších důvodů vypouštějí ze svého jídelníčku.

▶▶ TIP: Pro zavařování se vám můžou hodit stylové dózy, koukněte na náš sortiment, určitě si vyberte!

Recepty


Míchaný kompot z pěti surovin

Suroviny: 200 g třešní, 200 g angreštu, 200 g červeného rybízu, 200 g černého rybízu, 200 g menších jahod, špetička kyseliny citronové, 1 litr vody a 1 kg cukru krystal. Toto množství surovin by mělo vejít do 6 zavařovacích skleniček po 350 ml.
Postup: Nejprve všechno ovoce důkladně a zároveň šetrně omyjeme a zbavíme stopek. Necháme ho okapat a rovnoměrně rozdělíme do výše zmíněných skleniček. Z vody, cukru a kyseliny citronové svaříme nálev, který následně necháme částečně vychladnout. Nálevem pak zalijeme ovoce a skleničky pevně uzavřeme víčky. Následuje sterilování kompotů při teplotě 80°C po dobu cca 20 minut.


Červené rybízové želé

Suroviny: 1,6 kg dobře vyzrálého červeného rybízu, 50 ml růžového sektu, 1 želírovací cukr. Rybíz zbavený stonků propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Následně ho rozmixujeme tyčovým mixérem a po částech ho propasírujeme přes co nejhustší sítko. Pomocí odměrky si odměříme 1 litr rybízové šťávy a nalijeme ji do hrnce. Tam přisypeme i cukr a přivedeme roztok k varu. Nezapomeneme na neustálé míchání a na to, že po 5 minutách varu musíme šťávu s cukrem odstavit. Přimícháme sekt a ještě horké želé vléváme do skleniček. Skleničky nezavíráme a počkáme, až želé vychladne. Okraje skleniček důkladně očistíme a nakonec uzavřeme víčky. Můžeme je však zakrýt i kolečky celofánu a zavázat je, nebo na celofán natáhnout gumičku. Toto želé můžete využít jak ke zdobení dezertů, tak s ním výborně dochutit pečené maso.

Na závěr doporučujeme opět video (přehrát), které vám poslouží jako inspirace pro dekorování zavařovacích sklenic, které slouží v domácnosti jako dózy na potraviny.

▶▶ TIP: Pro zavařování se vám můžou hodit stylové dózy, koukněte na náš sortiment, určitě si vyberte!

Komentáře